Individueel

12x vegan lekkers uit de supermarkt

Hoewel Nederlanders nog steeds teveel vlees eten, groeit het aanbod vegetarische en veganistische producten in de supermarkt toch gestaag. De dagen dat je als veganist moest overleven op salades en groentesoep zijn voorbij: van bijna alles is tegenwoordig een lekkere plantaardige variant beschikbaar. Hieronder twaalf van mijn favoriete producten uit de supermarkt.

De links gaan naar de site van Albert Heijn omdat wij daar wegens Corona nu altijd online bestellen, maar veel van de producten hieronder zijn ook bij andere supermarkten verkrijgbaar.

1. Gemarineerde tempeh

Deze tempeh is ideaal om door allerlei wokgerechten en curry’s te gooien, of om los bij een maaltijd te bakken, bijvoorbeeld met wat vegan pindasaus (zoals deze) erover. Makkelijk en heel lekker! Ook goed bij het recept voor supersimpele noedels dat ik hier deelde.

2. Haver fraîche

Eigenlijk is alles van Oatly superlekker – zo ontbijt ik bijna elke ochtend met havermout en Oatly havermelk – maar deze haver fraîche is misschien wel mijn favoriete product van het merk. Vooral heel fijn bij vegan chilli sin carne met tortilla’s en guacamole, zo’n lekkere kwak vegan crème fraîche. Je hebt overigens ook haver fraîche van het AH huismerk.

3. Vegan magnums

Toegegeven: ik vind vegan ijs vaak net wat minder smaken dan de niet-vegan varianten. Er mist bij veel merken toch een sort volheid in de smaak die je bij ijs op basis van zuivel wel hebt. Enter vegan magnums: ze smaken precies even lekker en ongezond als het origineel; je proeft eigenlijk niet eens dat ze vegan zijn. Verkrijgbaar in classic en almond.

4. Snoep van Katja

Sinds 2016 is al het snoep van Katja gelatinevrij en dus vegetarisch – wat ik al een heel goede stap vind – en nu zijn veel smaken ook vegan. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld ook geen yoghurt of bijenwas wordt gebruikt, zoals Katja hier zelf beschrijft. Probeer bijvoorbeeld eens de dropharingen of zure matten. Wie zegt dat je als vegan altijd gezond moet eten?

5. Reuzenbonen

Peulvruchten zijn mijn favoriete eiwitbron: ik ben dol op gerechten met kikkererwten, linzen en allerlei soorten bonen. Tegenwoordig ben ik verslaafd aan deze (het woord zegt het al) lekker grote reuzenbonen, die je door allerlei vegan gerechten kunt doen. Denk aan chilli’s en curry’s maar ook bijvoorbeeld aan pastasaus. Of bak de bonen met paddenstoelen, tijm, sojasaus en knoflook en serveer het als topping in een kom polenta. Mijn favoriete recept met reuzenbonen is een recept van Ottolenghi, namelijk het laatste recept op deze pagina. Duurt even om te maken, maar dan heb je echt een hemels gerecht.

6. Kokosyoghurt

Deze noemde ik in mijn lijstje met paasontbijttips al: kokosyoghurt van Abbot Kinney’s! Niet goedkoop, maar zo heerlijk romig. Ik vind hem vooral lekker met fruit en noten (zoals aardbeien en amandelen) of om bij een pittige curry te serveren als blusmiddel. Er zijn ook andere merken kokosyoghurt, zoals deze, maar die van Abbot Kinney’s blijft wat mij betreft ongeëvenaard.

7. Groentespreads van Zonnatura

Ik weet dat veel vegetariërs zweren bij vleesvervangers op brood, zoals vegetarische filet Américain, maar ik ben zelf helemaal geen fan van namaakvlees. Ik eet niet zo vaak brood, maar als ik het eet, vind ik de spreads van Zonnatura heel lekker, vooral op een knapperig geroosterd volkorenbroodje. De spreads bestaan voornamelijk uit zonnebloempitten en groente en zijn dus behoorlijk gezond. Mijn favoriet is de spicy tomatenspread.

8. Vegan mayonaise

De dagen dat vegan mayonaise een beetje een slap aftreksel was van het origineel liggen ver achter ons. Er zijn, zowel bij de biologische winkel als in de supermarkt, aardig wat opties voor veganistische mayo beschikbaar, maar deze van Hellmann’s wint wat mij betreft met vlag en wimpel. Vegan patatje oorlog met mayo en pindasaus, iemand?

9. Linzenburgers

Nog zoiets waarbij de meeste merken namaakvlees maken: vegetarische burgers. Ik kies liever voor bonen- en linzenburgers en deze linzenburgers zijn mijn favoriet, hoewel ik deze chili-boon-burger ook kan waarderen. Allebei lekker op een broodje met plakjes augurk, vegan mayonaise, plakjes tomaat en gebakken uitjes.

10. Kwark van Alpro

Volgens de vleeslobby mag je het niet zo noemen, maar dat is wel wat het is: plantaardige kwark. Lekker stevig en vullend, net als kwark op basis van zuivel. Er zijn meerdere smaken, maar mijn voorkeur gaat uit naar deze basic variant zonder suiker, zodat ik er zelf smaak aan toe kan voegen met fruit, muesli, noten, zaden of honing (één van mijn niet-vegan guilty pleasures).

11. Vegan Nutella

Geloof me, deze hazelnootpasta van So Vegan So Fine doet niet onder voor Nutella. Een lekkere #unhealthy optie voor op brood, als tussendoortje op een cracker, of – laten we eerlijk zijn – op mindere dagen met een lepel uit de pot. Ze hebben ook chocoladepasta, witte kokospasta en pure chocoladepasta.

12. Karamel-zeezoutchocolade

Een lekker zoete afsluiter: vegan karamel-zeezoutchocolade! Er moet wat mij betreft nog wat aan het recept geschaafd worden, want het is in vergelijking met de niet-vegan versies wel wat aan de suikerige kant en iets minder romig. Toch vind ik het lekkere chocolade, zeker omdat ik door deze mooie podcast met Roanne van Voorst steeds meer doordrongen ben van hoe wreed de zuivelindustrie is, waardoor melkchocolade me niet meer zo lekker smaakt. Ik hoop heel erg dat Tony’s ook met een vegan melkchocoladereep komt!

Veel plezier met vegan winkelen – ik hoop dat jullie net zo genieten van dit lekkers als ik!

1 opmerking over “12x vegan lekkers uit de supermarkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *