Een iPhone waarop de podcast 'Harry Potter and the Sacred Text' wordt afgespeeld naast een koptelefoon met een houten achtergrond
Individueel

Mijn vijf favoriete feelgood-podcasts van dit moment

Vorige week schreef ik over drie mooie boeken die ik de afgelopen tijd las, omdat de donkere herfstavonden zich zo goed lenen voor knusse avondjes op de bank met een boek, zeker nu we veel binnen moeten zitten omdat er buitenshuis niet zoveel kan. Een andere fijne activiteit vind ik het luisteren van podcasts. Dit doe ik graag terwijl ik opruim of schoonmaak (wordt het een stuk leuker van) of ’s avonds in het donker in bed, om nog even lekker iets te luisteren om rustig bij in slaap te vallen. Ik ontdek regelmatig nieuwe podcasts, maar deze vijf zijn de podcasts die ik op dit moment het vaakst luister. Het zijn allemaal feelgood-podcasts die niet over zware onderwerpen gaan, iets waar ik en ik denk ook velen van jullie behoefte aan hebben in deze tijd.

1. The Happiness Lab

Deze podcast wordt gehost door Laurie Santos, een professor in de psychologie aan de universiteit van Yale. De podcast begon als een cursus aan die universiteit die ging over wetenschappelijk bewezen methoden om een gelukkiger leven te leiden. De cursus bleek zo razend populair te zijn dat Santos besloot om het lesmateriaal voor een breder publiek toegankelijk te maken. Hieruit kwam deze podcast voort. Santos interviewt tijdens de podcast wetenschappers die concrete inzichten hebben in hoe je gelukkiger kunt leven. Ik vind Santos een heel leuk iemand en word altijd vrolijk en geïnspireerd van de interessante gesprekken die ze met mensen voert.

2. Harry Potter and the Sacred Text

Deze podcast heb ik pas net ontdekt, maar ik ben al na een paar afleveringen verslaafd. De hosts van deze podcast zijn de Amerikaanse Vanessa Zoltan en de Nederlands-Britse Casper ter Kuile, die allebei een achtergrond hebben in het bestuderen van religieuze teksten. Het concept van de pocast is om de Harry Potterboeken als religieuze teksten te behandelen. Elke week bespreken Vanessa en Casper één hoofdstuk van de boeken aan de hand van een specifiek thema, zoals eenzaamheid of verraad. Ze gaan daarbij flink de diepte in over de gevoelens en beweegredenen van de verschillende personages en vertellen ook over hun eigen levens. Ik heb zelf alle Harry Potterboeken meerdere keren gelezen, maar ik vind het toch verrassend hoeveel nieuwe dingen ik van deze podcast leer en hoeveel levensfilosofie en wijsheid je uit de boeken kunt halen als je goed kijkt. Ik zag overigens dat de latere afleveringen ook gaan over de recente opspraak omtrent J.K. Rowling, waar ik al eerder over schreef, dus het kan dat de podcast naar het einde toe iets maatschappelijker en minder feelgood wordt.

3. Ten Percent Happier

Dit is de podcast van de Amerikaanse nieuwspresentator Dan Harris. Dan Harris’ verhaal is dat hij zo hard werkte aan zijn journalistieke carrière dat hij drugs ging gebruiken om het vol te houden en uiteindelijk live op televisie een paniekaanval kreeg. Hij besloot zijn leven radicaal om te gooien door te gaan mediteren en schreef daarover het boek Ten Percent Happier. Nu heeft hij ook een app en dus een podcast met dezelfde naam. In de podcast spreekt hij met allerlei verschillende mensen over het Boeddhisme en meditatie: van de Dalai Lama en meditatieleraar Joseph Goldstein tot de neurowetenschapper Rick Hanson en de diëtiste (bekend van haar werk over intuïtief eten) Evelyn Tribole. Dan Harris laat zijn gasten uitgebreid aan het woord (‘I hate interrupting people’) en vertelt ook eerlijk en open over zijn eigen meditatie-ervaringen. Een fijne en leerzame podcast voor iedereen die geïnteresseerd is in meditatie.

4. Happier with Gretchen Rubin

Ik schreef al eerder over Gretchen Rubin, namelijk in mijn stukje over The Four Tendencies. Ik leerde Rubin kennen door deze podcast, die Rubin host met haar zus Elizabeth Craft. Net als The Happiness Lab gaat deze podcast over strategieën om een gelukkig leven te leiden, maar deze podcast gebruikt daarvoor geen wetenschappelijke inzichten. Gretchen en Elizabeth hebben het meer over hun eigen ervaringen en de ervaringen van luisteraars, met hier en daar een gast die mee komt praten over zijn/haar/hun perspectief op een gelukkig leven. Gretchen en Elizabeth hebben een leuke dynamiek samen en het is fijn om af en toe wat tijd met ze door te brengen en naar hun tips te luisteren.

5. Happier in Hollywood

Dit is een soort spin-off van Happier with Gretchen Rubin. De hosts van deze podcasts zijn Gretchens zus Elizabeth Craft en Sarah Fain. Elizabeth en Sarah zijn TV-schrijvers in Los Angeles en ze vormen samen een schrijfteam. In deze podcast vertellen ze over hun werk al schrijvers en over het leven in Los Angeles en in Hollywood. Het concept lijkt erg op Happier with Gretchen Rubin: ook hier gaat het vooral om het delen van leuke tips en om de gezellige dynamiek, in dit geval tussen Elizabeth (die in deze podcast overigens Liz wordt genoemd) en Sarah. Het belangrijkste verschil is dat deze podcast over Liz’ en Sarahs werk gaat en dat de tips dus ook meer werkgerelateerd zijn.

Ik hoop dat deze fijne podcasts je helpen om wat vrolijker door deze lastige periode heen te komen. Veel luisterplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *