Eén goude en twee rode kerstballen en een dennentak op een tafel
Individueel

Tips voor een fijne kerst in Coronatijd

Dit jaar zal kerst natuurlijk anders zijn dan normaal: bij elkaar komen met de hele familie is er niet bij en sommige mensen kiezen ervoor om helemaal niet of alleen digitaal met elkaar af te spreken. Toch ben ik dit jaar helemaal in de ban van kerst en ben ik steeds bezig met ideeën bedenken om het toch leuk en gezellig te maken. Dat komt doordat ik de gezelligheid die kerst brengt goed kan gebruiken in deze tijd, en ik denk dat dat voor veel van jullie ook geldt. Daarom hier een lijstje met tips om toch een fijne kerst te hebben dit jaar.

 • Sla de het-mag-pas-na-Sinterklaas-regel in de wind en haal nu al een kerstboom in huis voor extra gezelligheid. Die van ons staat er al een paar weken en ik word elke dag vrolijk als ik ernaar kijk. Voor een kerstboom die lang blijft staan kun je het beste een kerstboom met een kluit nemen, de boom dagelijks of om de dag water geven en liefst ook wat plantenvoeding (zie deze tips uit de Volkskrant).
 • Bestel kerstkaarten van een goed doel: zo maak je niet alleen de ontvanger blij, maar ook hen die van het goede doel profiteren. Ik koos voor kerstkaarten van Wakker Dier (die erg populair waren en nu helaas op zijn) en deze van Plan Nederland, waarmee je kinderen aan een geboortebewijs helpt. Andere opties zijn bijvoorbeeld de kerstkaarten van Amnesty International, of kijk op deze site voor kerstkaarten van andere goede doelen.
 • Als je budget het toelaat: koop duurdere cadeaus, voor elkaar of voor jezelf. Gezien de horeca dicht is en weekendjes weg en vakanties wegvallen hebben veel mensen wat geld over. Als dat voor jou ook zo is, is dit het perfecte jaar om wat meer geld uit te geven aan een cadeau van goede kwaliteit waar iemand echt blij mee is en wat langer meegaat. Is ook nog eens duurzamer dan goedkope hebbedingetjes die na een paar weken in een la eindigen. Zo kocht ik onder andere deze zwaar afgeprijsde maar nog steeds prijzige Coravin: een systeem waarmee je wijn uit de fles kunt schenken zonder de fles te hoeven openen, waardoor je één glas kunt nemen en de wijn daarna nog steeds onbeperkt kunt bewaren.
 • Bel iemand op die het misschien moeilijk heeft rond deze tijd van het jaar, of stuur een cadeautje of kaartje of breng iets lekkers langs. Die persoon zal het ongetwijfeld enorm waarderen en zelf krijg je er ook een warm kerstgevoel van.
 • Steun je lievelingsrestaurant door er een kerstdiner te bestellen om af te halen. Wij kozen voor het vegetarische kerstdiner van Restaurant De School in Amsterdam West. Ik zag dat Waku Waku in Utrecht binnenkort met een veganistisch kerstdiner komt, en in andere steden zullen ongetwijfeld vergelijkbare initiatieven zijn. Ik kijk er nu al naar uit om zelf wijnen bij elke gang te bedenken, want we kunnen dankzij onze nieuwe Coravin straks makkelijk glazen wijn uit verschillende flessen schenken zonder alle flessen open te hoeven doen.
 • Als je online met familie of vrienden afspreekt, doe dan iets speciaals zoals een online escape room of een online wijn- of bierproeverij, om het toch een beetje feestelijk te maken. Of stuur elkaar van tevoren cadeaus en maak ze samen open.
 • Gebruik voor diepere gesprekken aan het kerstdiner (online of in het echt) gesprekskaarten of een spel van de School of Life, zoals deze kaarten of dit spel. Bart en ik hebben de kaarten met vragen en die leiden regelmatig tot goede en fijne gesprekken.
 • Voor fijne kerstochtenden met een kop koffie en een krant: neem een lekker goedkoop proefabonnement op een nieuwe krant of doe het iemand cadeau (stopt automatisch).
 • Begin nu al met leuke dingen kopen om de kersttafel mooi te maken, zoals dit servies van Dille & Kamille en leuke kersttafelkleedjes van de Hema.
 • Koop een adventskalender voor extra voorpret. Je hebt natuurlijk de traditionele adventskalenders met chocolade, maar de mogelijkheden zijn eindeloos: er zijn adventskalenders met cosmetica (van Rituals bijvoorbeeld), verschillende soorten drank, geurkaarsen (zoals deze van Yankee candles), thee
 • Ga toch een beetje op reis door je kerst een buitenlands thema te geven: ga bijvoorbeeld voor een Britse kerst met Christmas crackers en foute kersttruien of zet een traditioneel Italiaans kerstdiner op tafel.

Ik wens jullie alvast een fijne, gezonde en veilige kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *