Een ontbijt met yoghurt, fruit en croissantjes
Individueel

Tips voor een vegan paasontbijt

Zo, houden jullie het nog een beetje vol? Het blijft toch een beetje doorbijten, deze periode; wachten tot er betere tijden komen. Juist daarom probeer ik de leuke dingen díe er zijn extra goed te vieren. Zo vierde ik dit jaar voor het eerst in mijn leven Valentijnsdag (of nou ja, Bart en ik gebruikten Valentijnsdag als excuus om uitgebreid eten te bestellen) en haalde ik in november al een kerstboom in huis. Binnenkort is het pasen en ook dat laat ik niet zomaar voorbijgaan. Dit jaar ben ik van plan om een uitgebreid paasontbijt op tafel te zetten en dat zal, zoals al onze maaltijden, grotendeels veganistisch zijn. Hieronder deel ik mijn tips voor een lekker veganistisch paasontbijt met jullie.

1. Croissants

Lekkere broodjes en croissants mogen natuurlijk niet ontbreken bij een uitgebreid paasontbijt. Voor mij zijn van die croissantjes van deeg uit blik echt een guilty pleasure, en sommige varianten daarvan zijn vegan, zoals deze croissants en deze mini-croissants. Ook deze voorgebakken croissants zijn plantaardig. Daarnaast zijn er heel veel vegan afbakbroodjes van allerlei soorten te vinden in de supermarkten.

2. Pannenkoeken

Ik dacht vroeger altijd dat het een hele uitdaging was om veganistische pannenkoeken te bakken, en dat je dan aan de slag moest met uitgebreide recepten voor Amerikaanse pannenkoeken met banaan en bakpoeder. Niets is minder waar: van Susanne van Suushi leerde ik dat je ook heel simpel veganistische Hollandse pannenkoeken kunt bakken door het ei gewoon weg te laten. Het recept: klop 120g (volkoren)meel door 250-300ml plantaardige melk (ik gebruik zelf meestal ongezoete sojamelk) met een snufje zout voor (in mijn redelijk grote pan) ongeveer twee pannenkoeken. Simpeler kan bijna niet. Toch liever Amerikaanse pannenkoekjes? Dan kan ik dit recept van de Groene Meisjes aanraden. Daar zit ook een lekker fruitsausje bij, al zijn jam, poedersuiker en stroop natuurlijk ook vegan.

3. ‘Yoghurt’

Meestal gebruik ik deze ongezoete sojayoghurt, die ik heel lekker vind, maar net wat specialer is deze kokosyoghurt van Abbot Kinney’s. Heerlijk met fruit en noten (aardbeien en amandelen zijn mijn persoonlijke favoriet), of maak er zelf veganistische granola bij. Ik gebruik daarvoor meestal een variatie op dit recept van Iris, maar je kunt er eigenlijk alles in gooien wat je lekker vindt. Denk aan kaneel of speculaaskruiden, gedroogde abrikoos, cranberry’s, pistachenootjes, stukjes pure chocola…

4. Tofu scramble en andere hartige opties

Voor de liefhebbers van een hartig ontbijt kan ik deze tofu scramble (onderaan de pagina) aanbevelen. Wie helemaal all out wil gaan kan ook een vegan full English breakfast maken. Ik maakte laatst deze, en die beviel erg goed: vooral de ‘bacon’ van portobello vond ik een supergoede vondst. Let wel: het duurt even om te maken en je zit de rest van de dag zo stampvol dat je de lunch wel over kunt slaan. Liever iets gezonders? Kijk eens naar de gezonde vegan paasbrunch van de Groene Meisjes. Ik heb de recepten zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik ga er wel inspiratie uit halen voor het paasontbijt van dit jaar.

5. Paaseitjes

Zoetigheid mag natuurlijk ook niet ontbreken bij het paasontbijt. Pure paaseitjes zijn meestal vegan, maar je kunt ook voor marsepeinen paaseitjes gaan. Bij de Hema zag ik deze feestelijke vegan paaseitjes en paassnoepjes (waarom niet). Ik spotte toen ik op de Hemasite zat overigens ook een vegan appelkruimeltaart. Ook best een goeie voor op de paastafel, toch?

6. Voor de luie mensch

OF je zit er helemaal doorheen en bent coronamoe, en het laatste waar je nu zin in hebt is een uur in de keuken staan voor het maken van een uitgebreid ontbijt. I feel you. Gelukkig is daar de vegan paasbox met tofu scramble, kokosyoghurt, aspergesoep en scones. Gewoon aan de deur geleverd en klaar om op tafel te zetten. Geen zin om vooruit te plannen? Bij veel eettentjes kun je nu ook een lekkere brunch bestellen. Zo bestelden Bart en ik laatst een heel goede brunch met onder andere sandwiches met avocado en hummus bij Le Pain Quotidien via Uber Eats. Gewoon met pasen even kijken in je favoriete bezorgapp wat bij jou de opties zijn.

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen laten zien hoeveel feestelijke plantaardige ontbijtopties er zijn, en natuurlijk hoop ik ook dat je geniet van pasen dit jaar!

Het ontbijtje op de foto is het vegan ontbijt van de fantastische vegan homestay The House Between Two Lakes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *