Een kom met noedels met tofu
Individueel

Vijf simpele vegan recepten

In januari begint de Vegan Challenge weer: een uitdaging om samen met duizenden anderen een maand lang veganistisch te eten. Een superfijn initiatief natuurlijk, want door veganistisch te eten hoeven er geen dieren te lijden voor je maaltijd en belast je ook de planeet minder. Ik ben het zelf gewend, maar kan me voorstellen dat een maand lang veganistsich eten voor veel mensen best een uitdaging is (des te stoerder als je het dan toch doet, natuurlijk!). Hierbij daarom vijf simpele recepten die je kunt gebruiken als je geen inspiratie hebt voor een vegan maaltijd, moe bent of gewoon geen zin hebt om lang te koken.

Ik voeg hieronder wat linkjes naar producten van de Albert Heijn en de Ekoplaza toe om je een idee te geven van wat voor ingrediënten ik bedoel. Je kunt ze uiteraard kopen waar je wilt. Alle recepten zijn voor twee porties.

1. Noedels met tofu of tempeh

Men neme: een bamipakket, een pak noedels (zoals deze volkorennoedels), gekruide tofublokjes of tempehblokjes, twee à drie eetlepels sojasaus/ketjap

Optioneel: pindakaas, pinda’s, cashewnoten

Bak het pepertje uit het bamipakket een paar minuten in olie. Voeg dan de tofu of tempeh toe en bak een paar minuten mee. Gooi vervolgens de rest van de bamigroente erbij en blijf regelmatig roeren. Kook ondertussen de noedels volgens de instructies op de verpakking. Doe de noedels bij de groente, breng op smaak met een paar eetlepels sojasaus en eventueel een flinke eetlepel pindakaas. Bij het opdienen kun je er nog wat pinda’s of cashewnoten overheen strooien.

2. Falafel met knoflooksaus

Men neme: falafel (ik vind deze lekker, daarvan koop ik twee pakjes voor twee porties), 300ml sojayoghurt, twee teentjes knoflook (geperst), twee flinke eetlepels tahini (zoals deze of deze), rauwe groente naar keus (ik neem meestal zo’n zes zoetzure augurken en een bakje kerstomaatjes), vier pitabroodjes (ik neem altijd volkoren, zoals deze of deze)

Bak de falafel in een pan. Snijd ondertussen de groente en bak de pitabroodjes in de oven of de broodrooster (eerst een klein beetje nat maken). Maak vegan knoflooksaus door de sojayoghurt te mengen met de tahini en de knoflook (extra makkelijk: gebruik dit spul). Proef om te kijken of er meer tahini of juist meer yoghurt bij moet en breng op smaak met zout en peper. Serveer de pitabroodjes, het sausje, de groente en de falafel in aparte schaaltjes zodat iedereen zijn eigen pitabroodjes kan samenstellen.

3. Pasta met paddenstoelen

Men neme: pasta (pas op: in verse pasta zit soms ei, maar met gedroogde, zoals deze, zit je vrijwel altijd goed), tomatensaus (zoals deze of deze), een bakje (kastanje)champignons of gemengde paddenstoelen, een pot of blik witte bonen of linzen (dit kun je ook vervangen door een pakje tofugehakt)

Optioneel: olijven, zongedroogde tomaatjes, groente (zoals paprika of courgette), verse basilicum

Kook de pasta één of twee minuten korter dan op het pakje staat. Doe flink wat zout bij het kookwater (een ruime theelepel). Bak de paddenstoelen een paar minuten op hoog vuur in olijfolie. Doe er gelijk wat zout op zodat ze hun vocht goed kwijtraken (zo krijgen ze meer smaak). Als ze goed gebakken en geslonken zijn draai je het vuur laag en doe je de tomatensaus en de linzen of witte bonen erbij (en eventueel extra groente, zongedroogde tomaatjes of olijven). Laat even pruttelen terwijl je de pasta afgiet. Bewaar hierbij wat van het kookvocht. Doe dan de pasta en een beetje kookvocht in de pan bij de saus en laat nog één of twee minuutjes doorkoken, zodat de pasta de smaken van de saus opneemt. Strooi er eventueel als laatste nog wat verse basilicum over.

4. Pizza met een berg groente

Men neme: twee pizzabodems (zoals deze of deze), een bakje (kastanje)champignons, een rode paprika, een pot tomatensaus (zie hierboven), verse basilicum, olijven in plakjes (want lui), knoflook (of de makkelijke versie),  vegan vegagehakt (of tofugehakt, zie hierboven)

Optioneel: extra vierge olijfolie, vegan kaas (zoals deze ‘mozzarella’)

Snijd de paprika, champignons en basilicum. Bak de champignons een paar minuten op hoog vuur met wat zout, tot ze flink geslonken zijn. Bak op laag vuur nog een paar minuten verder met de paprika en het gehakt erbij. Voeg dan de basilicum, knoflook (fijngesneden of geperst), en ongeveer een derde van de olijven toe. Verdeel ondertussen de tomatensaus over twee pizzabodems. Verdeel het groentemengsel over de pizzabodems, doe er eventueel vegan kaas over en doe de pizza’s in de oven volgens de instructies. Lekker met wat extra vierge olijfolie erover.

5. Tofu scramble

Men neme: een blok tofu, één à twee theelepels kerriepoeder, ongeveer twee eetlepels edelgistvlokkken (zoals deze of deze), twee teentjes knoflook (geperst)

Optioneel: een theelepel kala namak (daarvan gaat het echt naar ei smaken)

Haal het blok tofu uit het pak (het vocht giet je af) en breek de tofu met je handen in een pan, zodat het de structuur van roerei krijgt. Giet er wat olie bij en bak de tofu op middelhoog voor. Doe er na een paar minuten de edelgistvlokken, het kerriepoeder en de knoflook bij, en breng op smaak met wat peper en zout. Laat nog een paar minuten bakken en klaar is Vegan Kees. Je kunt deze tofu scramble eten zoals je normaal roerei zou eten (zoals op brood of met wat gebakken aardappeltjes en groente). Ook fijn als stevig weekendontbijt met geroosterd brood, avocado en witte bonen in tomatensaus.

Als je meedoet aan de Vegan Challenge of als je gewoon zin hebt om wat vaker veganistisch te eten hoop ik dat deze recepten je een beetje op weg helpen. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *