Hoe gaat het met jullie? Met mij een beetje op en neer. Vaak voel ik me prima maar soms slaat ineens de coronablues toe. Vorige week bijvoorbeeld, toen het in het nieuws steeds ging over de balans opmaken na één jaar corona. Confronterend vond ik dat, dat we al een jaar in deze zooi zitten en er nog steeds geen duidelijk eindpunt is. Ik zal vast niet de enige zijn die af en toe wat sombertjes uit haar raam kijkt. Als jij het ook af en toe niet meer zo ziet zitten heb je misschien iets aan deze tips.
1. Stel een doel op
Als alle dagen op elkaar lijken kun je daar soms een beetje lamlendig van worden. Trust me, I’ve been there. Mijn ervaring is dat het dan helpt om een doel te hebben: met een doel gloort er weer wat hoop aan de horizon en daar krijg je energie van. Bart en ik hebben nu het doel om een huis te kopen en dus zijn we lekker bezig met rondneuzen op Funda en bezichtigingen plannen. Dat is een vrij groot doel, maar kleinere doelen werken natuurlijk ook. Zo zou je een fitnessdoel kunnen opstellen (5 of 10 kilometer hardlopen?), proberen de perfecte crème brûlée de maken of een 21 for 21-lijst kunnen opstellen.
2. Zorg voor beweging en buitenlucht
Een beetje een open deur, maar ik voel me zelf altijd zóveel beter als ik even heb bewogen. En gelukkig heb je daar geen sportschool voor nodig: zelf loop ik hard, doe ik video’s van Yoga with Adriene (de Breath challenge is een aanrader, daar kun je op elk moment mee beginnen – en je hebt gelijk een doel), online pilateslessen bij Pure Pilates en zowel online bootcamp als personal training in het park bij Wilson’s Workouts. Wandelen in het park met een podcast en een kopje koffie van het pas geopende koffiekraampje vind ik ook heel fijn om te doen, zeker nu ik de Ommetje-app heb geïnstalleerd. Daarmee kun je een wandelcompetitie aangaan met vrienden, familie of collega’s – ook een leuke manier om in contact te blijven. Buiten bewegen heeft nog een extra voordeel: volgens de app D Minder staat de zon over drie dagen weer hoog genoeg om ons vitamine D te geven. Vitamine D is essentieel voor een beter immuunsysteem, en ik denk dat iedereen daar op dit moment wel oren naar heeft.
3. Hou contact met mensen
Ik merk bij mezelf dat ik dit een lastige vind. Ik probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn en het is dan zo ingewikkeld om op een veilige manier met mensen af te spreken – zeker als andere mensen minder voorzichtig zijn dan ik – dat ik vaak maar de handdoek in de ring gooi en niet afspreek. De drempel om met iemand af te spreken is bij mij nu veel hoger dan voor Covid, en de verleiding is groot om steeds lekker te cocoonen met Bart. Toch merk ik dat het me enorm veel vreugde en energie geeft als ik iemand heb gesproken of gezien en probeer ik toch wat vaker op een veilige manier met mensen af te spreken. Picknicken op een groot kleed of twee aparte kleedjes vind ik zelf een fijne manier, net als leuke dingen doen op Zoom zoals een online escape room of wijnproeverij. Ik probeer ook af en toe iemand te bellen als ik aan het wandelen ben. De experimenten van Fieldlab geven me hoop dat er binnenkort meer kan: door slimme maatregelen kan Nederland misschien straks wat meer open zonder dat dat tot extra besmettingen leidt.
4. Zoek een nieuwe bezigheid
We kunnen er niet omheen: het leven ten tijde van Corona is nogal saai. Alle leuke etentjes, feestjes en voorstellingen die het leven glans gaven zijn van de baan. Om te voorkomen dat je ogen altijd òf op je werkcomputer, òf op de TV, òf op je telefoon gericht zijn (herkenbaar?) kun je iets nieuws proberen, liefst zonder scherm. Zo is Bart bezig met taarten bakken (ook voor mij erg fijn, kan ik je zeggen) en kiemgroenten kweken. Ikzelf ben dit blog begonnen en ik doe vrijwilligerswerk bij Kletsmaatjes: ik praat wekelijks met twee nieuwkomers om met hen hun Nederlands te oefenen. Denk ook eens aan – ik noem maar een paar dingen – een cursus fotografie, authentiek Indonesisch leren koken, borduren, handgeschreven brieven schrijven of gedichten leren lezen. Zo maak je het leven toch wat leuker voor jezelf.
5. Accepteer dat het even wat minder gaat
Dit is misschien niet de leukste, maar naar mijn idee wel de belangrijkste tip van dit lijstje. Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit highs maar ook uit lows, en je ontkomt er niet aan dat je ook mindere periodes zult kennen in het leven. Zoals ik eerder schreef kan het accepteren van hoe je je voelt al meteen je pijn verlichten. Vaak verzet je je, bewust of onbewust, tegen het nare gevoel dat je ervaart en wekt dat verzet nog meer narigheid op. Het loslaten van het verzet en het accepteren van je gevoel kan dan al het halve werk zijn. Het ‘fijne’ aan deze periode is dat vrijwel iedereen het moeilijk heeft, wat ook mooie gevoelens van verbondenheid en medemenselijkheid op kan roepen. Ik herinner mezelf er regelmatig aan dat er veel mensen zijn die veel meer lijden onder de pandemie dan ik, en dan voel ik compassie voor die mensen en kan ik mijn eigen situatie beter relativeren. Dat voelt een stuk beter dan blijven hangen in mijn eigen probleempjes.
Wie weet heb je iets aan deze tips en kun je weer met wat meer plezier verder. Samen komen we er wel doorheen!