Ik link hieronder een aantal keer naar wijnhandel De Logie omdat ik daar vaak wijn bestel en de wijnen daarom ken, maar deze post is niet gesponsord.
Deze zomer maakte ik met Bart een wijnreis van ruim drie weken door Frankrijk. We begonnen in de Loire en reden toen via Bordeaux naar de Pyreneeën en daarna via de Languedoc naar de Rhônevallei, om de reis feestelijk af te sluiten in de Champagnestreek. De enige niet-wijnstop was die in de Pyreneeën: daar verbleven we in het departement Ariège omdat mijn ouders elkaar daar hebben leren kennen en ik benieuwd was naar die plek. Op alle andere locaties bestonden onze dagen, naast lezen bij het zwembad, vooral uit wijn proeven, wijn kopen en steeds meer dozen wijn de auto in- en uitslepen. Dat laatste moest bij elke stop gebeuren, want wijn wordt niet blij van dagenlang in een hete auto liggen. Hieronder deel ik welke wijnen we zoal dronken en wat ik over die wijnen heb geleerd tijdens onze reis en tijdens de wijncursus die ik vorig jaar deed.
GSM
Dit is misschien wel mijn lievelingswijn: de GSM-wijn die zo typisch is voor de Rhône. GSM staat voor Grenache, Syrah, Mourvèdre: de drie druivensoorten die in deze wijnen gebruikt worden. Soms worden er nog wat ‘accessoires’ aan toegevoegd, zoals Carignan of Cinsault. Het bijzondere aan deze wijn is dat hij niet alleen heel fruitig is maar ook kruidig, wat de wijn kracht en diepgang geeft zonder het gebruik van hout (ik ben persoonlijk geen groot fan van hout). In deze streek bezochten we onder andere Rasteau, waar deze heerlijke wijn vandaan komt.
Languedoc
Veel Languedocwijnen lijken een beetje op Rhônewijnen omdat het klimaat soortgelijk is en er grotendeels dezelfde druiven worden geteeld. De Languedoc is echter een minder prestigieuze wijnstreek dan de Rhône en om die reden kun je er vaak wijnen van goede kwaliteit kopen voor een lagere prijs. Eén van mijn favorieten is Les Petits Pas, die bestaat uit Grenache, Carignan en Syrah; een soort variant op de GSM-blend dus. Mocht je ooit op vakantie gaan naar de Languedoc, dan kan ik het kasteel van Jonquières aanraden, waar ze heel fijne kamers en een huisje hebben om te logeren en waar ze heerlijke biologische wijn maken.
Rode Loirewijn
In de Loire proefden we onder andere Saumur, Bourgueil en Chinon, gemaakt van de druivensoort Cabernet Franc. De Cabernet Franc kun je herkennen aan de soms wat peper- en paprika-achtige smaak, maar rode Loirewijnen hebben ook een heel typerende aardse, landelijke smaak. Ik vind deze wijnen daarom prettig mild, geen krachtpatsers, maar toch interessant en gelaagd. Eén van mijn favorieten die in Nederland verkrijgbaar is is deze Chinon van Domaine Bernard Baudry.
Muscadet
Deze witte wijn is vooral een favoriet van Bart maar ik vind hem zelf ook erg lekker: de Muscadet, afkomstig uit het meest oostelijke deel van de Loirevallei, vlakbij de zee. Deze wijn is gemaakt van de zogenaamde Melon de Bourgogne-druif en heeft als voornaamste kenmerk dat hij kurkdroog is. Muscadet is, net als bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, een vrij zure wijn, maar is, anders dan Sauvignon Blanc, helemaal niet fruitig. Door de zeelucht is de wijn vaak eerder wat ziltig, en een deel van de Muscadet-wijnen heeft zelfs een wat romige smaak doordat ze met gist gerijpt zijn (er staat dan ‘Sur Lie’ op de fles). Muscadet is vaak niet duur, probeer bijvoorbeeld deze biodynamische variant van €10.
Champagne
Van niet duur naar superduur: de Champagne. Wij bezochten op aanraden van onze gastvrouw het Champagnehuis Charles Collin, waar we zo’n zes verschillende champagnes proefden. Ik moet toegeven dat mijn Champagnesmaak nog niet zo verfijnd is: ik vind het doordat de wijn bruisend is moeilijker om goed te proeven (ik zal maar zeggen dat ik nog veel moet oefenen) en ik kan dus ook niet zo goed beoordelen hoe goed de champagne die we proefden was. Wel heb ik veel geleerd over champagne, onder andere dat het vaak een blend is van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay, maar dat je ook champagnes hebt die uitsluitend uit Chardonnay bestaan (deze worden blanc de blancs genoemd omdat ze met witte druiven worden gemaakt) en champagne van alleen Pinot Noir of Pinot Meunier (blanc de noirs, van rode druiven). Blanc de blancs heeft een wat citrusachtigere smaak, terwijl de blanc de noirs meer appel- en peeraroma’s heeft. De champagne die ik in Nederland koop als ik iets te vieren heb is Veuve Clicquot, die bestaat uit een blend van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.
Tenslotte nog een bonustip: het boek (en de site) van Wine Folly, die ik leerde kennen via mijn wijncursus. Dit boek staat bomvol informatie over verschillende wijnen, druivensoorten en wijnstreken, en de informatie wordt op een leuke en toegankelijke manier gepresenteerd. Ook leuk om te gebruiken als je wijnproeverijen organiseert. Santé!
Bedankt voor de goede wijntips! Mijn man en ik vinden het heerlijk om ’s avonds op de bank of bij het eten een wijntje te drinken. We hebben al eens een wijncursus gedaan, maar zouden ons best nog meer willen verdiepen in wijnen, bijvoorbeeld door een wijncursus SDEN3 te doen. Ik wist bijvoorbeeld nog niet dat champagne vaak bestaat uit verschillende soorten druiven. Er is nog genoeg te leren!