Maatschappelijk

Altijd blijven strijden

‘Ja, het zijn die coronamaatregelen, hè,’ zei hij. ‘Mijn vrouw vindt dat ik niet op Forum voor Democratie moet stemmen omdat ze racistisch zijn, maar ja, zij kunnen wèl iets doen tegen Mark Rutte.’ Ik liep in het park achter de man – wit, in de vijftig – die deze woorden sprak tegen een andere witte vijftiger. Ik haalde het tweetal in en keek wat misprijzend om. ‘Wilt u meepraten, mevrouw?’ riep de man vrolijk. Helaas had ik geen goede comeback paraat en riep ik alleen: ‘Nee, liever niet!’ Hij lachte. ‘“Verstandige vrouw heeft u!” had je moeten roepen,’ zei Bart later.

Het voorval zette me aan het denken. Deze man stemt niet op FvD omdàt ze racistisch zijn, maar ondànks hun racisme. Hij wil dat de coronamaatregelen worden afgeschaft en als iemand dat voor elkaar krijgt, vindt hij het niet zo’n punt dat die persoon antisemitisch, racistisch en seksistisch is.

Ik denk dat veel mensen zo in elkaar zitten en dat dat voor een deel de populariteit van partijen als FvD verklaart; de populariteit van de Baudets, Trumps en Bolsonaro’s van deze wereld. Er zijn maar weinig mensen die actief racistisch zijn, weinig mensen die graag willen dat niet-witte mensen benadeeld, onderdrukt of zelfs bestreden worden. Maar er zijn veel mensen die het ook weer niet héél erg vinden als dat wel gebeurt. Ze staan erbij en ze kijken ernaar.

Dit zijn niet alleen de mensen die op Forum stemmen wegens hun coronastandpunten maar ook de grote groep mensen die op de VVD stemt ondanks de toeslagenaffaire. Deze mensen vinden het niet zo’n punt dat de belastingdienst etnisch profileert. Ze zijn er misschien geen voorstander van, maar ze vinden het ook weer niet zo erg dat ze niet meer op de partij stemmen die het heeft veroorzaakt. Het treft mij niet, dus ik vind het niet belangrijk.

Deze mensen lijden aan een vals gevoel van veiligheid. De tweede wereldoorlog is lang geleden. We herinneren ons de verschrikkingen uit die tijd niet meer zo goed en denken dat alles nu anders is. De opkomst van partijen als de PVV en FvD toont aan dat dit helemaal niet zo’n andere tijd is dan de tijd voor de tweede wereldoorlog. Moslimhaat, antisemitisme en fascisme zijn springlevend en een groot gevaar voor onze samenleving. Niet omdat er zoveel racisten als Baudet zijn, maar omdat er zoveel stemmers zijn die Baudets racisme op de koop toe nemen.

Juist daarom is het zo belangrijk dat we altijd blijven strijden. We mogen nooit laks worden en denken dat het wel zal loslopen met onze samenleving, want dan pakken de fascisten hun kans, net als de seksisten, homohaters en transfoben. De wereld heeft goede mensen nodig, mensen die zich actief uitspreken tegen haat, mensen die anderen aanspreken als er racistische opmerkingen worden gemaakt, mensen die de barricades op gaan. Mensen als de vrouw van de man uit het park. Ik hoop dat ze hem kan overtuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *