De zeventigplussers waren vorige week al aan de beurt en vanaf vandaag mogen alle volwassen Nederlanders naar de stembus. Voor progressieve kiezers die nog zweven hier drie tips en bijbehorende tools die je kunt gebruiken om met je stem zoveel mogelijk impact te maken.
1. Als je wilt stemmen voor het voorkomen van een nieuwe pandemie
Misschien is het omdat we nog middenin de pandemie zitten, maar het valt me op hoe weinig er gepraat wordt over de oorzaak van de pandemie en over welke maatregelen we moeten nemen om te zorgen dat er niet nog een keer zoiets gebeurt. Arjen Lubach liet het afgelopen zondag al mooi zien: de bio-industrie is een pandemie waiting to happen, en als we die niet aanpakken is het geen kwestie van òf, maar een kwestie van wannéér er weer een grote ziekteuitbraak komt. Als we tenminste kunnen blijven leven op de steeds warmer wordende aarde, wat ook weer grotendeels door de intensieve veehouderij komt. Genoeg redenen dus om naar wieisjouwdierenkandidaat.nl te gaan en te kijken welke kandidaten dit soort problemen serieus nemen. Deze site is een soort dierenkieskompas, waar je van allerlei stellingen over dieren kunt aangeven of je ze belangrijk vindt of niet. De site geeft je dan de kandidaten die het beste bij jouw antwoorden passen (tipje van de sluier: het zijn geen CDA’ers).
2. Als je wilt stemmen voor meer vrouwen in de kamer
Van de 150 kamerleden zijn er 46 vrouw. Dat betekent dat er in de tweede kamer 104 mannen zitten die beslissingen maken over zaken als anticonceptie, abortus, zwangerschapsverlof, kinderopvang, seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen. Ik moet daar een beetje van huilen. Meer vrouwen in de kamer dus! Gelukkig is er een manier om dat te bewerkstelligen, namelijk door je stem aan een vrouw te geven die, volgens de laatste peilingen, géén zetel zal krijgen. Als genoeg mensen deze tactiek toepassen kunnen we deze vrouwen met voorkeursstemmen de kamer in krijgen. Welke vrouw je dan moet kiezen? Daarvoor kun je de tool ‘Kies je vrouw’ van stemopeenvrouw.com gebruiken. Als je de partij kiest waarop je wilt stemmen, verschijnt de kieslijst met een rode streep onder de groep kandidaten die volgens de peilingen in de kamer zullen komen. Als je meer vrouwen in de kamer wilt kies je dus voor een vrouw onder de rode streep, maar niet al te ver onder de rode streep (want die heeft helaas een heel kleine kans om in de kamer te komen). Bij GroenLinks (12 zetels in de peilingen) zou je bijvoorbeeld kunnen stemmen op Laura Vissenberg op nummer 14 of Danielle Hirsch op nummer 16 (die laatste is ook qua terugdringen van de bio-industrie een goede). Je kunt deze tool ook gebruiken om, volgens hetzelfde principe, te zoeken naar kandidaten van kleur die je de kamer in kunt helpen, want ook die zijn natuurlijk ondervertegenwoordigd.
3. Als je wilt stemmen voor gendergelijkheid
Natuurlijk zijn meer vrouwen in de kamer belangrijk, maar dan is het wel handig dat de vrouwen in kwestie, evenals de mannen natuurlijk, ook goede beslissingen maken om genderongelijkheid terug te dringen. Op stemgendergelijkheid.nl staat een lijstje met gendergerelateerde thema’s en kun je per thema kijken wat de politieke partijen ervan vinden. Die thema’s variëren van de loonkloof tot gendergerelateerd geweld en reproductieve rechten. Er is ook een handig overzicht waarin elke partij voor ieder thema een groen, oranje of rood bolletje krijgt, waarbij rood betekent dat de partij niks zegt over het desbetreffende thema, oranje dat de partij het thema noemt maar geen concrete oplossingen voorstelt, en groen dat de partij het thema noemt èn oplossingen aandraagt. Alleen de PVV en FvD hebben de dubieuze eer een volledig rood rijtje te hebben; GroenLinks en de PvdA kleuren als enigen volledig groen.
Veel succes met je keuze!