Een kleine boot die omgekeerd op de kant ligt met omgekeerd de naam van de boot: 'the wet dream'
Maatschappelijk

Het beloofde land en de verleiding van het maakbare

‘This is it… the time to finish your novel’, stond er aan het begin van de coronacrisis in een strip van de New Yorker, erboven een plaatje van iemand die in een apocalyptische wereld op open water roeit, omringd door haaien en met een EHBO-pakketje aan boord. Want inderdaad: de ene twitteraar na de andere kwam in die periode met tips om de coronatijd zo productief mogelijk door te komen. Dit is het moment om een boek te schrijven, je huis een make-over te geven, te leren jongleren, een start-up te beginnen en een nobelprijs te winnen. Liefst allemaal tegelijk.

‘Zorg ervoor dat je in je studententijd sluimerende gezondheidsproblemen oplost’, las ik in een artikel met advies voor een succesvol leven. ‘In je studententijd heb je hier nog tijd voor en met een beetje geluk ben je dan nog verzekerd’ (het artikel was Amerikaans). Handig: op die manier heb je de gezondheidsproblemen meteen in de kiem gesmoord en ben je er voor de rest van je leven vanaf. In de tijd die je overhoudt kun je meer e-mails beantwoorden.

Al moet je natuurlijk wel gezond eten en diëten, niet alleen om allerlei ziektes te voorkomen maar ook om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Daarbij helpen ook cellulitiscrèmes en corrigerend ondergoed (tip: hoe minder goed je kunt ademen, hoe beter het werkt). Ik las laatst ook dat je als vrouw niet alleen je hele lichaam maar ook je gezicht moet scheren. Alleen dan word je even glad als een naaktslak.

Ontstressen is ook goed, bijvoorbeeld met een tijdschrift waarin te bewonderen valt hoeveel mooier, gezonder, populairder, rijker, succesvoller en rimpellozer andere mensen zijn. Zo verdienen de adverteerders geld, en dat geld kunnen die adverteerders dan weer uitgeven aan een betere selfiestick en een cursus ‘Effective Time Management – Get 10X More Done in Less Time’.

Ooit zullen we in het beloofde land komen: het land waarin we permanent productief maar ook leuke actieve ouders zijn, vol energie en met een perfecte gezondheid. We zullen geld hebben en dat geld uitstekend managen, we zullen glamoureuze vrienden uitnodigen in ons glanzende huis, we zullen een bestseller geschreven hebben. En dat allemaal zonder cellulitis.

Wanneer zou het beloofde land komen? Wat als je er aan het einde van het leven achterkomt dat het beloofde land al in het verleden ligt, zonder dat je besefte dat je er was toen je er vertoefde? Misschien is het beloofde land wel roeien met de riemen die je hebt, genieten van het uitzicht over de golven en de frisse zeewind op je huid. Met een EHBO-kit aan boord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *