Maatschappelijk

Leuke dingen

Het is zaterdagmiddag in Coronatijd en ik heb vandaag weinig te doen. Om vijf uur ga ik videobellen met een vriendin en vanavond heb ik een online wijnproeverij, maar tot die tijd kan ik een beetje rondscharrelen in huis of met een boek in de hangmat op het balkon liggen. Voor mij is dit een Leuke Dag: ik hoef niet veel en de dingen die ik wel moet doen vind ik leuk. Er zijn tijden geweest dat ik snakte naar zo’n dag; tijden dat ik ook in het weekend moest werken of een veel te volle sociale agenda had.

Toch strookt mijn gevoel niet met hoe Leuk deze dag is. Ik voel me niet ongelukkig, maar ik ben ook niet zo blij met deze Leuke Dag als ik van mezelf zou verwachten. We zijn gewend om dingen in te delen in Leuk en Niet Leuk: vakantie, Netflix en borrelen met vrienden zijn Leuk. Werk, het huishouden en de belastingaangifte zijn Niet Leuk. We praten er ook in die termen over: vakantie, dus leuk, lekker uitgerust. Veel gewerkt, dus moe, bijkomen. Geborreld, dus gezellig.

Maar hoe vaak stroken die waardeoordelen eigenlijk met de werkelijkheid? Als je op een bepaald moment inzoomt op hoe je je voelt, komt je gevoel dan overeen met hoe je je zou moeten voelen? Ik heb weleens aan mezelf gemerkt dat ik me eigenlijk prima voelde tijdens een moeilijke werkafspraak waar ik lang tegenop had gezien. Diezelfde avond keek ik een serie op Netflix en ging ik even na hoe ik me voelde. Eigenlijk niet beter dan tijdens de moeilijke werkafspraak, concludeerde ik.

Soms is een avondje borrelen met vrienden helemaal niet zo gezellig en was het korte gesprekje dat je eerder op de dag met een collega had veel inspirerender. Soms verlang je naar cocktails en witte stranden, maar als je er eenmaal ligt merk je dat je naar de wc moet en zit er een vlieg in je drankje. Je ziet op tegen een doktersafspraak maar geniet als je eenmaal in de wachtkamer zit van de warme zon die door het raam op je gezicht schijnt, misschien wel veel meer dan je van de zon op je tropische vakantiebestemming kon genieten.

We kijken naar dingen uit en zien tegen dingen op, we labellen dingen als Leuk en Niet Leuk, we besteden energie aan het zo Leuk mogelijk maken van ons leven en het vermijden van dingen die Niet Leuk zijn. Is dat eigenlijk geen verspilde energie? Ik neem vandaag de proef op de som. Belastingaangifte, here I come.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *